9 декаб­ря. Освя­ще­ние церк­ви свя­то­го вели­ко­му­че­ни­ка Геор­гия в Киеве
У рус­ских кня­зей, начи­ная с рав­ноап­о­столь­но­го кня­зя Вла­ди­ми­ра, суще­ство­вал бла­го­че­сти­вый обы­чай осно­вы­вать хра­мы в честь сво­их Ангелов-хранителей. Так, рав­ноап­о­столь­ный Вла­ди­мир, в свя­том Кре­ще­нии Васи­лий, постро­ил в Кие­ве и Выш­го­ро­де хра­мы во имя свя­ти­те­ля Васи­лия Великого. Князь…

У рус­ских кня­зей, начи­ная с рав­ноап­о­столь­но­го кня­зя Вла­ди­ми­ра, суще­ство­вал бла­го­че­сти­вый обы­чай осно­вы­вать хра­мы в честь сво­их Ангелов-хранителей.

Так, рав­ноап­о­столь­ный Вла­ди­мир, в свя­том Кре­ще­нии Васи­лий, постро­ил в Кие­ве и Выш­го­ро­де хра­мы во имя свя­ти­те­ля Васи­лия Великого.

Князь Изя­с­лав I (1054 – 1068), в Кре­ще­нии Димит­рий, постро­ил в Кие­ве храм и мона­стырь во имя свя­то­го вели­ко­му­че­ни­ка Димит­рия Солунского.

Ккнязь Яро­слав Муд­рый (1019 – 1054), во свя­том Кре­ще­нии Геор­гий, поло­жил нача­ло хра­му и муж­ской оби­те­ли в честь сво­е­го Анге­ла-хра­ни­те­ля – вели­ко­му­че­ни­ка Геор­гия Побе­до­нос­ца, а так­же постро­ил храм во имя вели­ко­му­че­ни­цы Ири­ны, Анге­ла-хра­ни­те­ля сво­ей супруги.

Храм в честь вели­ко­му­че­ни­ка Геор­гия Побе­до­нос­ца нахо­дил­ся перед вра­та­ми Свя­той Софии, на его стро­и­тель­ство князь Яро­слав затра­тил боль­шие сред­ства, в воз­ве­де­нии хра­ма при­ни­ма­ло уча­стие боль­шое чис­ло строителей.

26 ноября/​9 декаб­ря храм был освя­щен свя­ти­те­лем Ила­ри­о­ном, мит­ро­по­ли­том Киев­ским и уста­нов­ле­но еже­год­ное празд­но­ва­ние в честь это­го события.

Тро­парь, глас 4

Днесь блажа́т тя ми́ра кон­цы́, /​Боже́ственных чуде́с испо́лншеся, /​и зем­ля́ ра́дуется, напи́вшися кро́ве тво­ея́. /​Христоимени́тии же лю́дие гра́да Ки́ева /​освяще́нием Боже́ственнаго хра́ма тво­е­го́ ра́достию возвесели́шася, /​страстоте́рпче Гео́ргие, /​сосу́де избра́нный Свята́го Ду́ха, уго́дниче Христо́в. /​Его́же моли́/ с ве́рою и мольбо́ю приходя́щим во святы́й твой храм /​да́ти очище́ние грехо́в, /​/​умири́ти мир и спа­сти́ ду́ши на́ша.

Кондак, глас 2

Боже́ственнаго и венцено́снаго великому́ченика Христо́ва Гео́ргия, /​на вра́ги побе́ду взе́мшаго одоле́ния, /​соше́дшеся ве́рою во освяще́нный храм, восхва́лим, /​его́же бла­го­во­ли́ Бог созда́ти во и́мя его́, /​/​Éдин во святы́х почива́яй.

Вели­ча­ние

Велича́ем тя, /​страстоте́рпче святы́й Гео́ргие, /​и чтим честна́я страда́ния твоя́, /​я́же за Хри­ста́ /​/​претерпе́л еси́.

Молит­ва вели­ко­му­че­ни­ку Геор­гию Победоносцу

О всехва́льный, святы́й великому́чениче и чудотво́рче Гео́ргие! При́зри на ны ско́рою твое́ю по́мощию, и умо­ли́ Человеколю́бца Бо́га, да не осу́дит нас, гре́шных, по беззако́ниям на́шим, но да сотвори́т с на́ми по вели́цей Свое́й ми́лости. Не пре́зри моле́ния на́шего, но испро­си́ нам у Хри­ста́ Бо́га на́шего ти́хое и богоуго́дное житие́, здра́вие же душе́вное и теле́сное, зем­ли́ плодоро́дие, и во всем изоби́лие, и да не во зло обрати́м блага́я, да́руемая нам тобо́ю от Всеще́драго Бо́га, но во сла́ву свята́го Име­ни Его́ и в прославле́ние кре́пкаго тво­е­го́ заступле́ния, да пода́ст Он стране́ на́шей и все­му боголюби́вому во́инству на супоста́ты одоле́ние и да укрепи́т непременя́емым ми́ром и благослове́нием. Изря́днее же да огради́т нас святы́х А́нгел Свои́х ополче́нием, во е́же изба́витися нам, по исхо́де на́шем из жития́ сего́, от ко́зней лука́ваго и тя́жких возду́шных мыта́рств его́, и неосужде́нным предста́ти Престо́лу Го́спода сла́вы. Услы́ши ны, страстоте́рпче Христо́в Гео́ргие, и моли́ за ны непреста́нно Триипоста́снаго Влады́ку всех Бо́га, да благода́тию Его́ и человеколю́бием, твое́ю же по́мощию и заступле́нием обря́щем ми́лость, со А́нгелы и Арха́нгелы и все́ми святы́ми одесну́ю Правосу́дного Судии́ ста́ти, и Того́ вы́ну сла́вити со Отце́м и Святы́м Ду́хом, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

В этот день свя­тая Цер­ковь так­же празд­ну­ет память:

Прп. Али­пия столп­ни­ка (640). Свт. Инно­кен­тия, еп. Иркут­ско­го (1731). Прпп. Афана́сия и Феодо́сия Черепове́цких (ок. 1388). Прп. Иако­ва отшель­ни­ка (457). Прп. Сти­ли­а­на Пафла­гон­ско­го (V – VI). Сщмч. Нико­лая Зама­ра­е­ва пре­св. (1937) Сщмч. Иоан­на Вино­гра­до­ва пре­св. (1937) Сщмч. Геор­гия Коло­ко­ло­ва пре­св. (1937) Сщмч. Наза­рия Гриб­ко­ва пре­св. (1937) Сщмч. Васи­лия Ага­фо­ни­ко­ва пре­св. (1937) Сщмч. Васи­лия Коло­со­ва пре­св. (1937) Сщмч. Илии Зача­тей­ско­го пре­св. (1937) Сщмч. Васи­лия Студ­ни­цы­на пре­св. (1937) Сщмч. Дани­и­ла Меща­ни­но­ва пре­св. (1937) Сщмч. Миха­и­ла Зелен­цов­ско­го пре­св. (1937) Прмч. Тихо­на (Бузо­ва) архим. (1937) Мч. Пет­ра Царап­ки­на (после 1937).

Фотографии

Икона Пресвятой Богородицы «Почаевская»

Ис­то­рия этой чу­до­твор­ной ико­ны Бо­го­ма­те­ри нераз­рыв­но свя­за­на с По­ча­ев­ским мо­на­сты­рём в честь Успе­ния Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы (Укра­и­на). На го­ре, где ныне рас­по­ло­же­на Успен­ская По­ча­ев­ская лав­ра, в 1240 го­ду по­се­ли­лись два ино­ка.

Расписание богослужений

Помочь нашему храму

Написать письмоПомощь храму