Праведный Иаков Боровичский, Новгородский чудотворец, в отрочестве принял на себя суровый подвиг юродства. Больше о жизни его ничего не известно. Прославил его Господь после кончины. В 1540 году, на третий день Пасхи, к селению Боровичи (в Новгородской области) по реке Осте против течения приплыла большая льдина, на которой стоял гроб (дубовая колода) без крышки, а в нем лежало тело юноши. Боясь ответственности, крестьяне шестами оттолкнули льдину к средине реки, но она возвратилась к берегу. Так повторялось трижды. Ночью старейшинам села явился во сне юноша, виденный ими на льдине, и сказал: “Я такой же христианин, как и вы. Не гоните меня. Мое имя Иаков, я получил имя в честь святого Иакова, брата Господня”. Мощи святого отрока были сначала помещены в часовне, а в 1544 году перенесены в Святодуховский храм. Тогда же было установлено ему празднование. Господь, прославляя Своего угодника, даровал мощам святого Иакова целительную силу. Полиелейное празднование установлено с 1572 года.
В Иконописном подлиннике о святом Иакове сказано: “Подобием млад, наг, препоясан платом”.
В 1657 году патриарх Никон часть мощей святого перевез на Валдай, в Иверскую обитель.
Сохранились воспоминания о том, что в начале Великой Отечественной войны одному глубоко верующему старцу во сне явился св. Иаков и сказал: «Пусть верующие с моим образом трижды обойдут город, и я спасу град сей». Три ночи подряд группа верующих тайно, боясь гонений, обходила город с крестом, с пением молитв, с иконой св. Иакова и с частицей его мощей. Вскоре фронт подошёл к Боровичам, он находился всего лишь в ста километрах, но город не пострадал. О чудесах святого Иакова существует множество преданий.
Тропарь, глас 1
Боже́ственною благода́тию просвети́вся, /и по сме́рти да́руеши исцеле́ние /притека́ющим к тебе́, прему́дре Иа́кове: /те́мже и мы ны́не чтим честны́х моще́й твои́х пренесе́ние, /веселя́ще вку́пе ду́ши и телеса́. /Тем вси вопие́м: /Сла́ва Да́вшему ти кре́пость! /Сла́ва Венча́вшему тя! //Сла́ва Де́йствующему тобо́ю всем исцеле́ния!
Кондак, глас 8
Ве́рою и любо́вию /твое́ честно́е пренесе́ние пра́зднующих, блаже́нне, /сохрани́ и соблюди́ от вся́кия зло́бы и собла́зна змии́на, /и́маши бо дерзнове́ние ко Влады́це всех, Христу́ Бо́гу. /Его́же моли́ спасти́ правосла́вныя лю́ди, /моля́щия тя, да вси вопие́м ти: /ра́дуйся, о́тче Иа́кове, //всея́ Росси́йския земли́ удобре́ние.
Величание
Ублажа́ем тя, /святы́й пра́ведный Иа́кове, /и чтим святу́ю па́мять твою́, /ты бо мо́лиши о нас //Христа́ Бо́га на́шего.
Молитва праведному Иакову Боровичскому, Новгородскому чудотворцу
Святы́й вели́кий пра́ведниче и пресла́вный чудотво́рче, богоблаже́нный уго́дниче Христо́в Иа́кове, ди́вно просла́вленный на Небеси́ и на земли́ да́нный нам от Го́спода целе́бниче и засту́пниче, к тебе́ припа́даем с ве́рою, любо́вию и благогове́нием, и мо́лимся от глубины́ души́: помози́ нам, зело́ прогне́вавшим Го́спода и Созда́теля на́шего, и испроси́ нам вся, я́же к житию́ вре́менному и спасе́нию ве́чному потре́бная: земли́ плодоно́сие, возду́хов благорастворе́ние, душ и теле́с здра́вие, в покая́нии и благоче́стии преспе́яние, ве́ры правосла́вныя укрепле́ние, суеве́рия посрамле́ние, неве́рия искорене́ние и вся́каго блага́го проше́ния на́шего ко Бо́гу исполне́ние. Услы́ши, уго́дниче Бо́жий, вся́ку ду́шу христиа́нскую, в ско́рби и обстоя́нии тя моли́твенно призыва́ющую, ускори́ на по́мощь, облегчи́ ско́рби, уврачу́й неду́ги и яви́ся ско́рый предста́тель тре́бующих твоего́ заступле́ния. Наипа́че же в час кончи́ны на́шея не закосни́ приити́ на по́мощь нам и умоли́ Го́спода дарова́ти нам кончи́ну живота́ на́шего ми́рну, безмяте́жну, Святы́х Христо́вых Та́ин прича́стну и упова́ния испо́лнену, да с наде́ждою спасе́ния безбе́дно пре́йдем стра́шный путь возду́шных мыта́рств и непреткнове́нно дости́гнем вожделе́ннаго ца́рствия, е́же угото́вал Госпо́дь лю́бящим Его́. Ей, свя́тче Бо́жий! Услы́ши нас и не пре́зри моле́ния на́шего, но сотвори́ нас соуча́стники блаже́нства ве́чнаго, да вку́пе с тобо́ю спасе́нии милосе́рдием Христа́ Спаси́теля на́шего воспое́м и просла́вим Его́ со Отце́м и Святы́м Ду́хом, во ве́ки веко́в. Ами́нь.
В этот день святая Церковь также празднует память:
Ап. Иакова, брата Господня по плоти (ок. 63). Сщмч. Владимира Амбарцумова пресв. (1937). Свт. Игнатия, патр. Константинопольского (877). Прп. Елисея Лавришевского (ок. 1250). Сщмч. Николая Агафоникова пресв. (1937). Сщмч. Александра Соловьева пресв. (1937). Сщмч. Николая Архангельского пресв. (1937). Сщмч. Емилиана Гончарова пресв. (1937). Сщмч. Созонта Решетилова пресв. (1937). Прмц. Евфросинии (Тимофеевой) посл. (1942).