Святой благоверный князь Всеволод, в Крещении Гавриил, Псковский, внук Владимира Мономаха, родился и почти всю жизнь прожил в Новгороде, где в 1088 – 1093 и 1095 – 1117 годах княжил его отец, святой благоверный князь Мстислав-Феодор Великий († 15 апреля 1132).
В 1137 году святой князь Всеволод был избран псковским князем. Это был первый князь избранный по воле самих псковичей.
Но только год прокняжил во Пскове святой Всеволод – 11 февраля 1138 года он скончался, прожив 46 лет. Весь Псков собрался на погребение любимого князя, не было слышно церковного пения от народного плача.
27 ноября 1192 года были обретены мощи святого князя Всеволода и перенесены в Троицкий собор, в котором был освящен в честь его придел.
22 апреля 1834 года, в первый день Пасхи, святые мощи были торжественно перенесены в главный храм собора.
При осаде Пскова Стефаном Баторием в 1581 году, когда уже была разрушена крепостная стена и поляки были готовы ворваться в город, из Троицкого собора с крестным ходом принесли на место сражения святые мощи князя Всеволода, и враг отступил.
При явлении чудотворной Псковско-Покровской иконы святой благоверный князь Всеволод-Гавриил был среди Небесных защитников Пскова.
Тропарь, глас 4
Наста́ днесь всечестны́й но́вый пра́здник, /пренесе́ние честны́х моще́й /блаже́ннаго кня́зя Гаврии́ла, /веселя́щи изря́дно всех благочести́вых мно́жества, /те́мже, вси ве́рнии, /соше́дшеся во святы́й храм Живонача́льныя Тро́ицы, возопие́м: /блаже́нне кня́же Гаврии́ле, /име́я дерзнове́ние ко Христу́ Бо́гу, //моли́ спасти́ся пра́зднующим любо́вию па́мять твою́.
Кондак, глас 8
Возвесели́ся, Христо́ва це́рковь, /иму́щи в себе́ исто́чника чудесе́м оби́льна. /Днесь, любо́вию соше́дшеся в тя, лю́дие твои́, /в пренесе́ние честны́х моще́й блаже́ннаго кня́зя Гаврии́ла, /воспое́м песнь еди́ному Бо́гу в Тро́ице, ра́дующеся, /сподо́бльшаго нас ви́дети пречестно́е сокро́вище, мо́щи его́, /от мног лет сокрове́нны, напосле́док же нам явле́ны. /Я́ко да моли́твами его́ к Бо́гу от всех находя́щих зол изба́вимся /и ра́достною душе́ю и весе́лием се́рдца /благода́рная воспое́м, глаго́люще: //ра́дуйся, утвержде́ние гра́ду на́шему.
Величание
Велича́ем тя, /святы́й благове́рный кня́же Гаврии́ле, /и чтим святу́ю па́мять твою́, /ты бо мо́лиши о нас //Христа́ Бо́га на́шего.
Молитва князю Всеволоду, во святом Крещении Гавриилу, Псковскому
О вели́кий уго́дниче Бо́жий и пресла́вный чудотво́рче, святы́й благове́рный кня́же Все́володе-Гаврии́ле, гра́да Пско́ва и всея́ держа́вы Росси́йския небе́сный засту́пниче и покрови́телю, и всех нас усе́рдный пред Бо́гом предста́телю и защи́тителю! Предстоя́ Престо́лу Вели́каго Царя́ и Бо́га на́шего, в Тро́ице Святе́й сла́вимаго и покланя́емаго, ве́лие дерзнове́ние к Нему́ и́мати, я́ко ве́рный раб Его́ и уго́дник. К тебе́ у́бо, я́ко сро́дному нам и многомо́щному пред Го́сподем хода́таю, прибега́ем мы гре́шнии и недосто́йнии, и умиле́нно про́сим тя: моли́ Всеблага́го Бо́га, да отврати́т от нас гнев Свой, пра́ведно по дела́м на́шим на ны дви́жимый, и презре́в безчи́сленная прегреше́ния на́ша, обрати́т нас на путь покая́ния и спасе́ния. Огради́ моли́твами твои́ми в мире жизнь на́шу, и ко всем благо́е поспеше́ние и вся к животу́ и благоче́стию потре́бная нам дарова́ти испроси́, и я́коже дре́вле град твой Псков от плене́ния и разоре́ния ра́тнаго изба́вил еси́, та́ко и ны́не и нас и вся гра́ды и ве́си страны́ на́шея от вся́ких напа́стей и бед и внеза́пныя сме́рти предста́тельством твои́м изба́ви, и от всех враг ви́димых и неви́димых покро́вом твои́м защити́. Сохрани́ моли́твами твои́ми в ми́ре держа́ву на́шу и будь всей стране́ Росси́йстей кре́пкое огражде́ние; да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́, и та́ко в ми́ре вре́менное сие́ житие́ преше́дшии, в ве́чный дости́гнем поко́й, и сподо́бимся Небе́снаго Ца́рствия, сла́вяще Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, и твое́ свято́е заступле́ние, во ве́ки веко́в. Ами́нь.
В этот день святая Церковь также празднует память:
Апп. Нафана́ила, Луки и Климента (I). Прп. Феодора Сикео́та, еп. Анастасиупольского (613). Мч. Епипо́дия Лионского (ок. 177). Прп. Виталия монаха (609 – 620). Мч. Неарха. Сщмч. Евстафия Малаховского пресвитера (1918); мч. Димитрия Власенкова (1942). Сщмч. Платона, еп. Банялу́кского (1941) (Серб.).