Преподобный Даниил был сначала владетелем одного острова, по имени Ниверты, иначе Веррои, находившегося близ Гадира.
Пользуясь счастливым положением своего владения на главном в то время пути морского плавания, Даниил приобрел много богатства; но, как воспитанный в христианском благочестии, он предпочитал служить Богу, нежели маммоне (Мф.6:24), вожделениям человеческим, – и наконец «и от всего отказался: всё почитая за сор, чтобы приобрести Христа» (Флп.3:8), оставил он власть и имущество детям, а сам удалился в Рим и там принял монашество.
Из Рима он отправился в Константинополь, где беседовал с царями Романом и Константином, у которых испросил дозволения посетить Иерусалим.
В Иерусалиме, поклонившись святым местам, Даниил принял от тамошнего патриарха Христодула великую схиму с именем Стефана, но там же ему пришлось перенести много и досаждений и даже побоев от нечестивых сарацын.
Оттуда он прошел в Египет; здесь он схвачен был и посажен в темницу, в которой томился, испытывая и голод и жажду и всякие злострадания, с посаженными вместе с ним двумя священниками, в продолжения шести месяцев.
После того приснопоминаемый святой представлен был Амиру египетскому, который возложил на него тяжелые оковы и принуждал отречься от Христа; но святой остался непоколебим и, не обинуясь с дерзновением исповедал, что Господь наш Иисус Христос есть истинный Бог, за что и подвергся многим и разнообразным страданиям, изнемогая от которых он и умер.
О кончине своей Даниил получил предвозвещения от Бога.
Тропарь, глас 8
В тебе́, о́тче, изве́стно спасе́ся, е́же по о́бразу: /прии́м бо крест, после́довал еси́ Христу́, /и де́я учи́л еси́ презира́ти у́бо плоть, прехо́дит бо, /прилежа́ти же о души́, ве́щи безсме́ртней. //Те́мже и со А́нгелы сра́дуется, преподо́бне Дании́ле, дух твой.
Кондак, глас 2
Чистото́ю душе́вною боже́ственно вооружи́вся, /и непреста́нные моли́твы /я́ко копие́ вручи́в кре́пко, /пробо́л еси́ бесо́вская ополче́ния. /Дании́ле, о́тче наш, //моли́ непреста́нно о всех нас.
Величание
Ублажа́ем тя, /преподо́бне о́тче Дании́ле, /и чтим святу́ю па́мять твою́, /наста́вниче мона́хов //и собесе́дниче А́нгелов.
Молитва преподобному Даниилу исповеднику, в схиме Стефану
О свяще́нная главо́, преподо́бне о́тче, преблаже́нне а́вво Дании́ле, не забу́ди убо́гих твои́х до конца́, но помина́й нас всегда́ во святы́х и благоприя́тных моли́твах к Бо́гу: помяни́ ста́до твое́, е́же сам упа́сл еси́, и не забу́ди посеща́ти чад твои́х моли́ за ны, о́тче свяще́нный, за де́ти твоя́ духо́вныя, я́ко име́яй дерзнове́ние к Небе́сному Царю́: не премолчи́ за ны ко Го́споду, и не пре́зри нас, ве́рою и любо́вию чту́щих тя: помина́й нас недосто́йных у Престо́ла Вседержи́телева, и не преста́й моля́ся о нас ко Христу́ Бо́гу, и́бо дана́ тебе́ бысть благода́ть за ны моли́тися. Не мним бо тя су́ща ме́ртва: а́ще бо те́лом и преста́вился еси́ от нас, но и по сме́рти жив сый пребыва́еши, не отступа́й от нас ду́хом, сохраня́я нас от стрел вра́жиих и вся́кия пре́лести бесо́вския и ко́зней диа́вольских, па́стырю наш до́брый. А́ще бо и моще́й твои́х ра́ка пред очи́ма на́шима ви́дима есть всегда́, но свята́я твоя́ ду́ша со а́нгельскими во́инствы, со безпло́тными ли́ки, с небе́сными си́лами, у престо́ла Вседержи́телева предстоя́щи, досто́йно весели́тся, ве́дуще у́бо тя вои́стину и по сме́рти жи́ва су́ща, тебе́ припа́даем и тебе́ мо́лимся: моли́ся о нас Всеси́льному Бо́гу, о по́льзе душ на́ших, и испроси́ нам вре́мя на покая́ние, да невозбра́нно пре́йдем от земли́ на Не́бо, от мыта́рств же го́рьких, бесо́в возду́шных князе́й и от ве́чныя му́ки да изба́вимся, и Небе́снаго Ца́рствия насле́дницы да бу́дем со все́ми пра́ведными, от ве́ка угоди́вшими Го́споду на́шему Иису́су Христу́: Ему́ же подоба́ет вся́кая сла́ва, честь и поклоне́ние, со Безнача́льным Его́ Отце́м, и с Пресвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Его́ Ду́хом, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
В этот день святая Церковь также празднует память:
Прор. Даниила и трех отроков: Анании, Азарии и Мисаила (600 г. до Р. Х.). Сщмч. Александра Савелова пресв. (1918) Сщмч. Николая Бельтюкова пресв. (1918) Сщмч. Сергия Флоринского пресв. (1918) Сщмч. Петра Покровского пресв. (1937) Сщмч. Иоанна Земляного пресв. (1937)