Перед своей кончиной преподобный проявил удивительное смирение. Он призвал братию и повелел ей: «Свяжите тело мое грешное по ногам веревкой и отволочите его в болотную дебрь и, закопавши во мху, потопчите своими ногами». Братия отвечала: «Нет, отче, не можем сотворить этого». Тогда преподобный указал не хоронить его тело в обители, но в отходной пустыни, у церкви Преображения Господня. Прожив 85 лет, преподобный 30 августа 1533 года отошел ко Господу.
Дивными чудесами прославился преподобный Александр Свирский при жизни и по кончине. В 1545 году ученик и преемник преподобного, игумен Иродион, составил его житие. В 1547 году началось местное празднование памяти преподобного и была составлена служба ему.
В 1641 году, 17 апреля, при перестройке церкви Преображения, были обретены нетленные мощи преподобного Александра Свирского и ему установлено общецерковное празднование на две даты: день преставления – 30 августа/12 сентября и день прославления (обретение мощей) – 17/30 апреля.
Тропарь, глас 4
От ю́ности, Богому́дре, жела́нием духо́вным в пусты́ню всели́вся, /еди́наго Христа́ возжела́л еси́ усе́рдно стопа́м в след ходи́ти, /те́мже и а́нгельстии чи́ни зря́ще тя, удиви́шася, /ка́ко с пло́тию к неви́димым ко́знем подвиза́вся, прему́дре, /победи́л еси́ полки́ страсте́й воздержа́нием /и яви́лся еси́ равноа́нгелен на земли́, /Алекса́ндре преподо́бне, /моли́ Христа́ Бо́га, //да спасе́т ду́ши на́ша.
Кондак, глас 8
Я́ко многосве́тлая звезда́ днесь в страна́х росси́йских возсия́л еси́, о́тче, /всели́вся в пусты́ню, Христо́вым стопа́м после́довати усе́рдно возжеле́л еси́ /и, Того́ свято́е и́го на ра́мо твое́ взем — честны́й крест, /умертви́л еси́ труды́ по́двиг твои́х теле́сныя взыгра́ния, /те́мже вопие́м ти: /спаси́ ста́до твое́, е́же собра́л еси́, му́дре, да зове́м ти: //ра́дуйся, преподо́бне Алекса́ндре, о́тче наш.
Величание
Ублажа́ем тя, /преподо́бне о́тче Алекса́ндре, /и чтим святу́ю па́мять твою́, /наста́вниче мона́хов //и собесе́дниче а́нгелов.
Молитва преподобному Александру Свирскому
О свяще́нная главо́, А́нгеле земни́й и челове́че Небе́сный, преподо́бне и богоно́сне о́тче наш Алекса́ндре, изря́дный уго́дниче Пресвяты́я и Единосу́щныя Тро́ицы, явля́й мно́гия ми́лости живу́щим во святе́й оби́тели твое́й и всем, с ве́рою и любо́вию притека́ющим к тебе́! Испроси́ нам вся благопотре́бная к житию́ сему́ вре́менному, и ну́жная к ве́чному спасе́нию на́шему. Посо́бствуй предста́тельством твои́м, уго́дниче Бо́жий, пред Го́сподем на враги́ ви́димыя и неви́димыя. Ве́рных рабо́в Его́, в ско́рби и печа́ли день и нощь вопию́щих к Нему́, многоболе́зненный вопль да услы́шит и да изведе́т от поги́бели живо́т наш. Да в ми́ре глубо́це пребу́дет свята́я Правосла́вная Це́рковь Христо́ва, и в благострое́нии зи́ждется оте́чество на́ше, во вся́ком благоче́стии неруши́мо. Бу́ди всем нам, чудотво́рче святы́й, помо́щник ско́рый во вся́кой ско́рби и обстоя́нии. Наипа́че же в час кончи́ны на́шея яви́ся нам засту́пник благосе́рдый, да не пре́дани бу́дем на мыта́рствех возду́шных вла́сти зло́бнаго мироде́ржца, но да сподо́бимся непреткнове́ннаго восхо́да в Ца́рствие Небе́сное. Ей, о́тче, моли́твенниче наш при́сный! Не посрами́ упова́ния на́шего, не пре́зри смире́нная моле́ния на́ша, и предста́тельствуй за нас пред Престо́лом Живонача́льныя Тро́ицы, да сподо́бимся вку́пе с тобо́ю и со все́ми святы́ми, мы недосто́йнии, в селе́ниих ра́йских сла́вити вели́чие, благода́ть и ми́лость Еди́наго в Тро́ице Бо́га, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, во ве́ки веко́в. Ами́нь.
В этот день святая Церковь также празднует память:
Сщмч. Симеона, еп. Персидского, и с ним мчч. Авдела́я и Ана́нии пресвитеров, Хусдаза́та (Усфаза́на) евнуха, Фуси́ка, Азата, мц. Аскитре́и и иных многих (344). Мч. Адриана (251). Святых Моисея; Вахаза. Прп. Акакия, еп. Мелитинского (ок. 435). Прп. Зосимы, игумена Соловецкого (1478). Свт. Агапита, папы Римского (536). Прп. Паисия Киевского, Христа ради юродивого (1893). Прпп. Патапия, Фомы и иных; Симеона; Ефрема Великого, Мацхвэрела, Грузинского (IX). Свт. Макария, архиепископа Коринфского (1805). Свт. Ага́пита, папы Римского (536). Св. Михаила Новицкого исп., пресвитера (1935). Сщмчч. Иоанна (Пригоровского) пресвитера, Красноярского (1918); Феодора (Недосекина) пресвитера, Московского (1942).