Благоверная Иулиания, княгиня Вяземская и Новоторжская, дочь боярина Максима Данилова, прославилась высоким супружеским целомудрием. Супруг ее, Вяземский князь Симеон Мстиславич, вместе со Смоленским князем Юрием Святославичем вынужден был бежать из родных земель, которые захватил литовский князь Витовт. Тогда московский князь Василий Димитриевич дал изгнанным князьям тверской город Торжок.
Князь Юрий Святославич пленился красотой Иулиании и всячески старался склонить ее к прелюбодеянию, но Иулиания строго хранила супружескую верность. Однажды во время пира князь Юрий убил мужа Иулиании в надежде насилием овладеть ею. Святая Иулиания воспротивилась насильнику. Разъяренный князь Юрий приказал отрубить ей ноги и руки, а тело ее бросить в реку Тверцу. Мученичество святой Иулиании совершилось зимой 1406 года.
От угрызеней совести князь Юрий бежал к татарам, но и там не нашел покоя. Тогда он удалился в Рязанскую пустынь (где и умер в 1408 году).
Весной 1406 года тело блаженной княгини увидели плывущим против течения. Некий расслабленный услышал Голос свыше, повелевавший похоронить тело святой Иулиании у южных врат собора в Торжке. Гроб с телом впоследствии поставлен в Спасо-Преображенском соборе, где многие получали от него исцеления.
В связи с прославлением святой Иулиании 2 июня 1819 года был устроен правый придел, посвященный ее имени. У собора Преображения Господня, где раньше была часовня над гробом святой, устроена церковь и также освящена во имя святой Иулиании, в 1906 году.
Тропарь, глас 2
Благоче́стно в зако́не пожи́вши /и благи́ми де́лы украси́вшися, /я́ко кре́пкий адама́нт, яви́ся, /целому́дренная свята́я благове́рная княги́не Иулиани́е, /тле́нную сла́ву и добро́тство теле́сное презре́вши, /злоко́зненнаго врага́ победи́ла еси́, /целому́дрия ра́ди му́ченическую смерть прия́ла еси́. /Сего́ ра́ди от Христа́ Бо́га нетле́нным и ве́чным венце́м венча́вшися, /ны́не с ли́ки му́ченик лику́еши /и нам ве́лия чудеса́, приходя́щим ко гро́бу твоему́, /оби́льно источа́еши. /Те́мже ти вопие́м: /моли́ся Христу́ Бо́гу о всех нас, //ве́рою и любо́вию страда́ния твоя́ почита́ющих.
Кондак, глас 2
Воспое́м днесь Благоде́теля всех Бо́га, /просла́вльшаго в Росси́и Иулиани́ю Богому́друю, /да моли́твами ея́ пода́ст душа́м на́шим //грехо́в оставле́ние и ве́лию ми́лость.
Величание
Велича́ем тя, /свята́я благоверная княги́не Иулиани́е, /и чтим святу́ю па́мять твою́, /ты бо мо́лиши о нас //Христа́ Бо́га на́шего.
Молитва благоверной Иулиании, княгине Вяземской
О блаже́нная госпоже́, пресла́вная Христо́ва му́ченице, Небе́сных А́нгелов сожи́тельнице, благове́рная княги́не Иулиани́е, до́бре за чистоту́ подвиза́вшаяся, ея́ же ра́ди и Боже́ственными дара́ми обогати́вшаяся, во вре́менней жи́зни лю́те от злоко́зненнаго врага́ пострада́вшая, утеше́ние же неконча́емое от Христа́ Бо́га получи́вшая, благи́ми де́лы и кро́тостию украси́вшаяся и кро́тких зе́млю насле́довавшая, благоче́стно в зако́не пожи́вшая и вельми́ ны́не чудесы́ просия́вшая! Ты, я́же чистоты́ ра́ди твоея́ серде́чныя, прия́ла в тя свет Свята́го Ду́ха и была́ еси́ всех благи́х дел сокро́вище на земле́ и, сего́ ра́ди благи́й коне́ц му́ченичества улучи́вши, неизрече́ннаго све́та сподо́блена еси́ в ве́чных кро́вех Небе́снаго селе́ния. Ты, я́же со святы́ми собо́рами водворя́ешися и с му́ченик ли́ки весели́шися, помяни́ и нас, доброде́тельное твое́ житие́, и страда́ния твоя́ му́ченическая похваля́ющих, и с духо́вною ра́достию почита́ющих твою́ па́мять. При́зри на ны, волна́ми жите́йскими обурева́емыя, да твои́ми моли́твами, до́бре пожи́вше, диа́вольских избежи́м сете́й и с тобо́ю ве́чных благ сподо́блены бу́дем. О всеблаже́нная страстоте́рпице, всех Влады́це и Бо́гу блага́я и ве́рная рабо́ яви́вшаяся! Днесь со́браннии в хра́ме твое́м, к моще́м твои́м припа́дающе, умиле́нно вопие́м и мо́лим тя: моли́ с на́ми и о нас умоля́емого от Своего́ благоутро́бия Бо́га, да ми́лостивно услы́шит нас, прося́щих Его́ благосты́ню, и пода́ст нам вся, я́же ко спасе́нию и житию́ ну́жная проше́ния, и всем, на вся́ком ме́сте, во вся́кой ско́рби и обстоя́нии тре́бующим Его́ человеколю́бия и по́мощи, вели́кую Свою́ ми́лость. Да благода́тию Бо́жиею и твои́м те́плым хода́тайством здра́ви всегда́ душе́ю и те́лом пребыва́юще, сла́вим ди́вного во святы́х Свои́х Бо́га Изра́илева, не удаля́ющаго по́мощи Своея́ от нас, всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
В этот день святая Церковь также празднует память:
Предпразднство Рождества Христова. Мч. Иулиании и с нею 500 мужей и 130 жен, в Никомидии пострадавших (304). Свт. Петра, митр. Киевского, Московского и всея Руси, чуд. (1326). Блж. Прокопия, Христа ради юрод., Вятского (1627). Мч. Фемистоклея Мирликийского (251). Свт. Филарета, митр. Киевского (1857). Сщмч. Михаила Киселева пресв. (1918). Сщмч. Сергия Цветкова диак. (1937). Сщмч. Никиты, еп. Белевского (1938). Сщмч. Леонтия Строцюка диак. (1940).