28 декаб­ря. Пре­по­доб­ный Три­фон Печенг­ский, Кольский
Пре­по­доб­ный Три­фон Печенг­ский, Коль­ский, в миру Мит­ро­фан, родил­ся в Нов­го­род­ской губер­нии в семье свя­щен­ни­ка. Бла­го­че­сти­вые роди­те­ли вос­пи­ты­ва­ли сына в стра­хе Божи­ем. С ран­них лет Три­фон решил посвя­тить свою жизнь апо­столь­ским подви­гам и идти с про­по­ве­дью Хри­ста…

Пре­по­доб­ный Три­фон Печенг­ский, Коль­ский, в миру Мит­ро­фан, родил­ся в Нов­го­род­ской губер­нии в семье свя­щен­ни­ка. Бла­го­че­сти­вые роди­те­ли вос­пи­ты­ва­ли сына в стра­хе Божи­ем. С ран­них лет Три­фон решил посвя­тить свою жизнь апо­столь­ским подви­гам и идти с про­по­ве­дью Хри­ста к языч­ни­кам-лопа­рям, о жиз­ни кото­рых узнал из рас­ска­зов рыбопромышленников.

Одна­жды во вре­мя молит­вы в лесу он услы­шал голос: “Три­фон, тебя ждет зем­ля необи­та­е­мая и жаж­ду­щая”. Поки­нув роди­тель­ский дом, свя­той ушел на Коль­ский полу­ост­ров и оста­но­вил­ся на бере­гу реки Печен­ги, где оби­та­ли лопа­ри. Там он стал вести с ними тор­гов­лю. Сна­ча­ла свя­той озна­ко­мил­ся с язы­че­ски­ми веро­ва­ни­я­ми або­ри­ге­нов и изу­чил их язык, затем стал про­по­ве­до­вать им о вере Хри­сто­вой. Лопа­ри встре­ча­ли сло­ва свя­то­го с насто­ро­жен­ным недоверием.

Свя­то­му про­по­вед­ни­ку при­шлось пре­одо­леть мно­го труд­но­стей, пере­не­сти гоне­ния и даже побои. Но посте­пен­но, муд­рым, лас­ко­вым сло­вом и кро­то­стью ему уда­лось мно­гих обра­тить ко Христу.

По бла­го­сло­ве­нию Нов­го­род­ско­го архи­епи­ско­па Мака­рия пре­по­доб­ный Три­фон вме­сте с бла­жен­ным Фео­до­ри­том и иеро­мо­на­хом Или­ей устро­ил для ново­об­ра­щен­ных храм, а для рев­ни­те­лей ино­че­ско­го жития осно­вал Тро­иц­кий Печенг­ский мона­стырь “у холод­но­го моря, у Мур­ман­ской гра­ни­цы” в 1532 году. Иоанн Гроз­ный помог ему и бога­то ода­рил мона­стырь преподобного.

Про­све­ти­тель лопа­рей скон­чал­ся в глу­бо­кой ста­ро­сти в 1583 году, про­жив на Печен­ге почти 60 лет. Мест­ное празд­но­ва­ние было уста­нов­ле­но вско­ре после кон­чи­ны святого.

В 1589 году шве­ды уни­что­жи­ли Печенг­ский мона­стырь. Поз­же, по при­ка­за­нию царя Фео­до­ра Иоан­но­ви­ча, мона­стырь пере­не­сен был на Колу. На месте раз­ру­шен­но­го мона­сты­ря была постав­ле­на цер­ковь во имя пре­по­доб­но­го Три­фо­на, а над моги­лой свя­то­го постро­е­на цер­ковь Сре­те­ния Господня.

Свя­той Три­фон не раз при­хо­дил на помощь поги­бав­шим море­пла­ва­те­лям, с верой при­зы­вав­шим его имя.

Тро­парь, глас 8

Пути́, вводя́щаго в жизнь, наста́вник и учи́тель был еси́: /​пе́рвее бо, преподо́бне о́тче наш Три́фоне, /​прише́л еси́ в часть Норве́гския зем­ли́ /​и в после́дних конце́х се́верныя стра­ны́ язы́ки просвети́л еси́, /​породи́в водо́ю и Ду́хом Святы́м, /​и свяще́нная твоя́ ча́да в безпло́дней пусты́ни, /​я́ко дре­ва́ ма́сличная, насади́л еси́, /​ве́лию оби́тель Святы́я и Живонача́льныя, Единосу́щныя и Неразде́льныя Тро́ицы созда́л еси́ /​и мона́хов мно́жество собра́в. /​Тем, я́ко апо́столом и пустынножи́телем равноче́стна чту́ще тя, /​приле́жно припа́дающе, вопие́м: /​моли́ всех Бо́га за Ру́сскую зе́млю, за о́бласть твою́ и за вся лю́ди, /​/​почита́ющия па́мять твою́.

Кондак, глас 8

Все твое́ у́мное жела́ние к Бо́гу впери́в, /​Того́ зва́нию невозвра́тно от души́ после́довал еси́, /​в пусты́ню коне́чную всели́вся, /​и, та́мо а́нгельски и равноапо́стольне пожи́в, /​мно́гим путь был еси́ ко спасе́нию. /​Сего́ ра́ди и Христо́с тя просла́ви и да́ром чуде́с обо­га­ти́. /​Те́мже вси вопие́м ти: /​ра́дуйся, испове́дниче Хри­ста́ Бо́га на́шего; /​/​ра́дуйся, гра́ду тво­е­му́ неколеби́мое утвержде́ние, Три́фоне, о́тче наш.

Вели­ча­ние

Ублажа́ем тя, /​преподо́бне о́тче Три́фоне, /​и чтим святу́ю па́мять твою́, /​наста́вниче мона́хов /​/​и собесе́дниче а́нгелов.

Молит­ва пре­по­доб­но­му Три­фо­ну Печенг­ско­му, Кольскому

О всесвяты́я Тро́ицы уго́дниче, о блаже́ннейший и равноапо́стольный па́стырю, преподо́бне о́тче наш Три́фоне! Не забу́ди тво­ея́ па́ствы, помина́й во святы́х твои́х и богоприя́тных моли́твах, приноси́мых в Тро́ице сла́вимому Бо́гу, ста́до твое́, е́же сам, по благове́стию от А́нгела, прише́ствием твои́м собра́л и упа́сл еси́. Поне́же в сро́дстве тво­е­го́ мирска́го жили́ща, слы́шав во святе́й це́ркви на у́трени пою́щих: «пусты́нным живо́т сокрове́н есть, Боже́ственным раче́нием воскриля́ющимся», и от того́ воспери́вся Боже́ственною любо́вию, оста́вль дом и срод­ство́ и прише́д в край се́верныя стра­ны́, просвети́л еси́ святы́м креще́нием неве́дующий Твор­ца́, всех Бо́га, лопа́рский наро́д, за е́же, во утвержде́нии Христиа́нския ве́ры, мно́га изгна́ния и злоключе́ния подъя́л еси́; и близ реки́ Пече́неги в пу́стыню всели́вся, бра́тию из мно́гих градо́в и ве́сей собра́в, ве́лию оби́тель воздви́гл еси́, и при отше́ствии к Небе́сным селе́нием, о посеще́нии тво­ея́ оби́тели проро́чествия дар от Бо́га восприя́л еси́, и по сме́рти на мо́ри и на су́ше мно́га чуде­са́ и цель­бы́ с ве́рою прося́щим сотвори́л еси́ и ны́не твори́ши. Те́мже мо́лим тя, не забу́ди присеща́ти чад твои́х, моли́ за ны, преподо́бне о́тче, приходя́щая к тебе́ с ве́рою, и за вся христиа́ны, я́ко име́яй дерзнове́ние к безсме́ртному Царю́ Хри­сту́ всех Бо́гу; не пре­мол­чи́ за ны ко Го́споду и не пре́зри нас, ве́рою и любо́вию чту́щих тя и помина́ющих святу́ю па́мять твою́. А́ще бо ты и преста́вился еси́ от нас те́лом, но и по сме́рти, живы́й ду́хом, все­гда́ чудоде́йствуеши. Моли́твами твои́ми сохраня́й нас от стрел и ко́зней вра́жиих, и вся́кия пре́лести бесо́вския, и от враг ви́димых и неви́димых. Па́стырю наш до́брый! А́ще мо́щи твоя́ в ра́це незри́мы нам суть, оба́че, поне́же все­гда́ в Тро́ице сла́вимому Бо́гу, при престо́ле Его́ непостижи́маго вели́чествия неотсту́пно в моли́твах предстои́ши, усе́рдно к тебе́ прибега́ем и про́сим: умо­ли́ и испро­си́ нам вре́мя к покая́нию, да в час исхо́да души́ пре́йдем от земны́х к Небе́сным, мыта́рств же возду́шных и ве́чныя му́ки изба́вимся, и Небе́сному Ца́рствию насле́дницы бу́дем со все́ми от ве́ка угоди́вшими. О всеблаже́нне и преподо́бне о́тче наш Три́фоне! Не пре́зри и ны́не нас, притека́ющих к тебе́, я́ко да, моли́твами твои́ми и по́мощию спаса́емы, сла́ву и благодаре́ние, хва­лу́ и поклоне́ние за вся в Тро́ице еди́ному Бо́гу, всех Созда́телю, возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

В этот день свя­тая Цер­ковь так­же празд­ну­ет память:

Сщмч. Елев­фе­рия, мате­ри его мц. Анфии и мч. Кори­ва епар­ха (II). Прп. Пав­ла Латрий­ско­го (955). Свт. Сте­фа­на исп., архи­еп. Сурож­ско­го (VIII). Сщмч. Ила­ри­о­на, архи­еп. Верей­ско­го (1929). Прор. Аггея (500 г. до Р. Х.). Мч. Елев­фе­рия (305 – 311). Прп. Пар­да отшель­ни­ка (VI). Собор Крым­ских свя­тых. Собор Коль­ских свя­тых. Сщмч. Алек­сандра Рож­де­ствен­ско­го пре­св. (1937) Сщмч. Васи­лия Вино­гра­до­ва пре­св. (1937) Сщмч. Вик­то­ри­на Доб­ро­нра­во­ва пре­св. (1937)

Фотографии

Икона Пресвятой Богородицы «Почаевская»

Ис­то­рия этой чу­до­твор­ной ико­ны Бо­го­ма­те­ри нераз­рыв­но свя­за­на с По­ча­ев­ским мо­на­сты­рём в честь Успе­ния Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы (Укра­и­на). На го­ре, где ныне рас­по­ло­же­на Успен­ская По­ча­ев­ская лав­ра, в 1240 го­ду по­се­ли­лись два ино­ка.

Расписание богослужений

Помочь нашему храму

Написать письмоПомощь храму