Преподобный Антоний Сийский, в миру Андрей, родился в семье богатого земледельца в селе Кехта близ Северной Двины.
В детстве получил хорошее воспитание, много читал и выучился иконописи. Лишившись родителей, Андрей отправился в Новгород и пять лет служил там у боярина. Затем женился, но жена его через год умерла. Тогда Андрей решил посвятить себя иночеству.
Он роздал имущество нищим и как странник пошел на реку Кену в Пахомиеву пустынь. Преподобный Пахомий постриг его с именем Антоний.
Вскоре его посвятили в сан иеромонаха, и преподобный с благословения игумена один совершал Богослужения. Вместе с иноками обители он выходил лишь на труды для общих монастырских нужд.
Из любви к уединению преподобный Антоний оставил Пахомиеву пустынь, выбрав из монастырской братии двух спутников, и поселился на Михайловом острове, с одной стороны омываемом Сией, а с другой – окруженном озерами.
В этом суровом краю в дремучих чащах в 1520 году Антонием была выстроена часовня. Но расчищать лес стоило тяжких трудов, и спутники Антония стали роптать на него. И тут неожиданно неизвестный человек стал доставлять им пропитание, жертвуя также и деньги на благоустройство.
Сийская обитель стала знаменитой, ее часто посещали жители окрестных селений. И вновь преподобный Антоний, взяв одного ученика, удалился в еще более глухое место на озере Палунь. Там, в уединенной келье, он прожил три года.
Когда игумен Феоктист отказался управлять Сийской обителью, братия упросила преподобного вернуться к ним. Он склонился к просьбе иноков, вновь принял игуменство и благочестно управлял монастырем до своего преставления в 1556 году, когда ему было 79 лет.
Тропарь, глас 1
Жела́нием духо́вным распали́вся /и мяте́жи мирски́я отри́нув, /ко еди́ному же Бо́гу любо́вию прилепи́лся еси́ /и, Того́ вседу́шне взыску́я, /во вну́треннюю пусты́ню отоше́л еси́, при вода́х всели́вся, /иде́же во слеза́х и труде́х пребыва́я многоле́тное вре́мя, /в терпе́нии мно́зем житие́ Áнгельское проходи́л еси́ /в наставле́нии Боже́ственнаго ра́зума, /и мно́жество мона́хов собра́л еси́, му́дре, /и́хже посеща́я, не оста́ви, Анто́ние преподо́бне, о́тче наш, /Пресвяте́й Тро́ице моля́ся //от зол вся́ческих изба́вити и спасти́ ду́ши на́ша.
Кондак, глас 8
От ю́ности, преподо́бне, плоть твою́ в посте́х и моли́твах истончи́л еси́ /и, кре́ст тво́й взем, Христу́ после́довал еси́. /Те́мже и к Вы́шним тече́ние ра́достно соверши́л еси́, /иде́же со все́ми святы́ми Святе́й Тро́ице предстои́ши; /и ны́не, ста́до твое́ посеща́я, /помина́й чту́щих пресвяту́ю па́мять твою́, /да вси благода́рне вопие́м ти: //ра́дуйся, Богому́дре Анто́ние, наста́вниче пусты́нный.
Величание
Ублажа́ем тя, /преподо́бне о́тче Анто́ние, /и чтим святу́ю па́мять твою́, /наста́вниче мона́хов //и собесе́дниче а́нгелов.
Молитва преподобному Антонию Сийскому
О всеблаже́нне о́тче наш, преподо́бне Анто́ние, те́плый засту́пниче и помо́щниче с ве́рою призыва́ющим тя, изба́ви нас моли́твами си ко Го́споду от вся́каго обстоя́ния бесо́вскаго и изми́ нас, окая́нных и недосто́йных рабо́в твои́х, о чудотво́рче Анто́ние, от уст па́губнаго зми́я, зия́ющаго пожре́ти нас и свести́ во ад жи́вых, прости́ нас, о́тче, ели́ко согреши́хом ти, и исто́ргни нас от греха́ и вся́кия напа́сти, приходя́щия грехо́в ра́ди на́ших. Пода́ждь душа́м на́шим утеше́ния, всади́ в сердца́ на́ша страх Суда́ Бо́жия и изба́ви нас от враго́в на́ших, ви́димых и неви́димых, тебе́ бо и́мамы те́пла моли́твенника и засту́пника, и́же в беда́х су́щии и в грехи́ впа́дшия. Ты бо яви́ся столп благоче́стия, воздержа́ния пра́вило, смиренному́дрия о́браз, целому́дрия наста́вник, убо́гим и сирота́м засту́пник и храни́тель прибега́ющим к тебе́. Кто у́бо по досто́инству мо́жет похвали́ти равноа́нгельное твое́ житие́ и кто мо́жет изчести́ твои́х трудо́в по́двизи и сле́зы ко Го́споду, вои́стинну я́ко со́лнца светле́йши возсия́ша твоя́ исправле́ния. Ревни́тель бо бысть всех святы́х преподо́бных и пра́ведных и учи́тель духо́вный, побо́рник, и засту́пник, и моли́твенник, Пресвяте́й Тро́ице предстоя́. Ты я́ко мир оста́вил еси́ и я́же в ми́ре, и нас в покая́ние приведи́ ко Го́споду моли́твами си, о́тче всечестне́йший, да и мы сподо́бимся ве́чных благи́х, иде́же наслажда́ешися Небе́сныя сла́вы жела́емаго Иису́са Христа́, И́стиннаго Бо́га на́шего и Сладча́йшаго Влады́ки и Го́спода всех. Ему́же подоба́ет вся́кая сла́ва, честь и поклоне́ние со Безнача́льным Его́ Отце́м и Пресвяты́м, и Благи́м, и Животворя́щим Его́ Ду́хом, ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
В этот день святая Церковь также празднует память:
Свт. Амвросия, еп. Медиоланского (397). Прп. Нила Столобе́нского (1554). Мч. Афинодора (ок. 304). Мц. Филофеи (1060; румын.). Прп. Иоанна, постника Печерского, в Ближ. пещ. (XII) Прп. Павла Послушливого. Прмч. Сергия (Гальковского) иером. (1917) Прмч. Андроника (Барсукова) иерод. (1917) Сщмч. Антония Попова пресв. (1918) Сщмч. Сергия Голощапова пресв. (1937) Сщмч. Михаила Успенского пресв. (1937) Сщмч. Сергия Успенского пресв. (1937) Сщмч. Никифора Литвинова диак. (1937) Прмч. Галактиона (Урбановича-Новикова) иером. (1937) Прмч. Гурия (Самойлова) иером. (1937) Мч. Иоанна Демидова (1937). Сщмч. Петра Крестова пресв. (1941) Сщмч. Василия Мирожина пресв. (1941) Селигерской (Владимирской) иконы Божией Матери.