17 сен­тяб­ря. Обре­те­ние мощей свя­ти­те­ля Иоаса­фа, епи­ско­па Бел­го­род­ско­го (1911)
Спу­стя 2 года по погре­бе­нии св. Иоаса­фа неко­то­рые из духов­ных чинов Бел­го­род­ско­го кафед­раль­но­го собо­ра, зная свя­тую жизнь архи­пас­ты­ря, тай­но пошли в его усы­паль­ни­цу и откры­ли гроб. При этом не толь­ко тело свя­ти­те­ля было нетлен­ным во всех…

Спу­стя 2 года по погре­бе­нии св. Иоаса­фа неко­то­рые из духов­ных чинов Бел­го­род­ско­го кафед­раль­но­го собо­ра, зная свя­тую жизнь архи­пас­ты­ря, тай­но пошли в его усы­паль­ни­цу и откры­ли гроб. При этом не толь­ко тело свя­ти­те­ля было нетлен­ным во всех сво­их соста­вах, но и к самым одеж­дам его, покро­ву и само­му гро­бу не кос­ну­лось даже малей­шее тле­ние, хотя и чув­ство­ва­лась доста­точ­ная сырость в воз­ду­хе при откры­тии скле­па. Слух об этом вско­ре рас­про­стра­нил­ся повсю­ду, и стал при­вле­кать ко гро­бу свя­ти­те­ля мно­гих недуж­ных, кото­рые по совер­ше­нии пани­хид о пре­ста­вив­шем­ся свя­ти­те­ле допус­ка­е­мы были к нетлен­ным мощам его, и по вере сво­ей полу­ча­ли исцеления.

Так жил, так тру­дил­ся на ниве Хри­сто­вой, под­ви­зал­ся подви­гом доб­рым и почил в Гос­по­де Бел­го­род­ский свя­ти­тель Иоасаф, вели­кий све­точ пра­во­слав­но-хри­сти­ан­ской веры.

Тро­парь, глас 3

Cвяти́телю Хри­сту́ Бо́гу возлю́бленне, /​пра́вило ве́ры и о́браз милосе́рдия лю́дем был еси́, /​бде́нием же, посто́м и моли́твою, /​я́ко свети́льник пресве́тлый, просия́л еси́ /​и просла́влен от Бо́га яви́лся еси́: /​те́лом у́бо в нетле́нии почива́я, /​ду́хом же Престо́лу Бо́жию пред­стоя́, /​чуде­са́ пресла́вная источа́еши. /​моли́ Хри­ста́ Бо́га, /​да утверди́т нас в Правосла́вии и благоче́стии /​/​и Спасе́т ду́ши на́ша.

Кондак, глас 8

Многоразли́чныя по́двиги жития́ тво­е­го́ кто испове́сть? /​Многообра́зныя ми́лости Бо́жия, тобо́ю явле́нныя, кто исчи́слит? /​Дерзнове́ние же твое́ у Пречи́стыя Богоро́дицы и Всеще́драго Бо́га до́бре ве́дуще, /​во умиле́нии серде́чнем зове́м ти: /​не лиши́ и нас тво­ея́ по́мощи и заступле́ния, /​/​святи́телю Христо́в и чудотво́рче Иоаса́фе.

Вели­ча­ние

Велича́ем тя, /​святи́телю о́тче Иоаса́фе, /​и чтим святу́ю па́мять твою́, /​ты бо мо́лиши о нас /​/​Хри­ста́ Бо́га на́шего.

Молит­ва свя­ти­те­лю Иоаса­фу Белгородскому

О святи́телю Христо́в Иоаса́фе, чудотво́рче Белогра́дский! Ве́руем гре́шнии и недосто́йнии, я́ко о́чи Госпо́дни на пра́ведных и у́ши Его́ на моли́тву их, и того́ ра́ди к моли́твам твои́м прибега́ем и хода́тайства тво­е­го́ за нас про́сим, по глаго́лу апо́стольскому упова́юще, я́ко любы́ тво­ея́ николи́же отпадае́т. Во гресе́х и боле́знех на́ших льну куря́щемуся и тро́сти сокруше́нней уподо́бихомся, и, а́ще живе́м, ми́лостию Бо́га живе́м и за моли́твы пра́ведник Его́. При­к­ло­ни́ у́бо и ты, о́тче пра́ведне, се́рдце твое́ к моле́нию на́шему, и предста́тельством твои́м даждь ро́ду христиа́нскому от Го́спода мир и благослове́ние. Правосла́вие укре­пи́, нападе́ния же лука́внующих и беззако́нных на це́рковь Бо́жию отже­ни́. Умо­ли́ Отца́ Небе́снаго изба́витися нам от наше́ствия вра́жескаго, от междоусо́бий же и смяте́ний наро́дных, от губи́тельных пове́трий и смертоно́сныя я́звы, от гла́да, огня́, пото́па и ины́х бед и обстоя́ний. Испро­си́ у Хри­ста́ Бо́га душа́м на́шим кре́пость и телесе́м на́шим потре́бное здра́вие, боле́знем же исцеле́ние: хромы́м хожде́ние, слепы́м прозре́ние, разсла́бленным утвержде́ние, печа́льным утеше́ние и от всех скорбе́й избавле́ние. Отпа́дшыя же лозы́ Христо́вы ве́тви па́ки с то́ю соеди­ни́, ея́же и сам прича́стник бы́ти сподо́бился еси́, да та́ко просла́вится тобо́ю пречестно́е и великоле́пое и́мя Бо́га на́шего, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

В этот день свя­тая Цер­ковь так­же празд­ну­ет память:

Прор. Бого­вид­ца Мои­сея (XVI в. до Р. Х.). Сщмч. Вави­лы, еп. Вели­кой Антио­хии, и с ним трех отро­ков: Урва­на, При­ли­ди­а­на, Еппо­ло­ния и мате­ри их Хри­сто­ду­лы (251) Ико­ны Божи­ей Мате­ри «Неопа­ли­мая Купи­на» (1680). Свт. Мит­ро­фа­на, еп. Воро­неж­ско­го (2‑е обре́тение, 1964; пере­нес. мощей, 1989; служ­бу зри 23 нояб­ря). Ново­му­че­ни­ков Коло­мен­ска­го духов­на­го учи­ли­ща. Мц. Ерми­о­нии, дще­ри ап. Филип­па диак. (ок. 117) Мч. Вави­лы Нико­ми­дий­ско­го и с ним 84 отро­ков (IV). Мчч. Фео­до­ра, Миа­на, Иули­а­на и Кио­на (305 – 311). Прмч. Пар­фе­ния, игум. Кизи­л­таш­ско­го (1866). Сщмч. Пет­ра, митр. Даб­ро-Бос­ний­ско­го (1941; серб.). Собор Воро­неж­ских свя­тых. Сщмч. Гри­го­рия (Лебе­де­ва), еп. Шлис­сель­бург­ско­го (1937). Сщмч. Сер­гия, еп. Нарв­ско­го (1937). Сщмч. Пав­ла Васи­льев­ско­го пре­св. (1937) Сщмч. Иоан­на Васи­лев­ско­го пре­св. (1937) Сщмч. Нико­лая Лебе­де­ва пре­св. (1937) Сщмч. Нико­лая Сре­тен­ско­го пре­св. (1937) Сщмч. Иоан­на Ромаш­ки­на пре­св. (1937) Сщмч. Нико­лая Хво­ще­ва пре­св. (1937) Сщмч. Пет­ра Лебе­дин­ско­го пре­св. (1937) Сщмч. Миха­и­ла Бого­род­ско­го пре­св. (1937) Сщмч. Илии Измай­ло­ва пре­св. (1937) Прмч. Сте­фа­на (Кус­ко­ва) иером. (1937) Мч. Васи­лия Ежо­ва (1937). Мч. Пет­ра Лон­с­ко­ва (1937). Мч. Сте­фа­на Митюш­ки­на (1937). Мч. Алек­сандра Бло­хи­на (1937). Мц. Еле­ны Чер­но­вой (1943).

Фотографии

Икона Пресвятой Богородицы «Почаевская»

Ис­то­рия этой чу­до­твор­ной ико­ны Бо­го­ма­те­ри нераз­рыв­но свя­за­на с По­ча­ев­ским мо­на­сты­рём в честь Успе­ния Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы (Укра­и­на). На го­ре, где ныне рас­по­ло­же­на Успен­ская По­ча­ев­ская лав­ра, в 1240 го­ду по­се­ли­лись два ино­ка.

Расписание богослужений

Помочь нашему храму

Написать письмоПомощь храму