Спустя 2 года по погребении св. Иоасафа некоторые из духовных чинов Белгородского кафедрального собора, зная святую жизнь архипастыря, тайно пошли в его усыпальницу и открыли гроб. При этом не только тело святителя было нетленным во всех своих составах, но и к самым одеждам его, покрову и самому гробу не коснулось даже малейшее тление, хотя и чувствовалась достаточная сырость в воздухе при открытии склепа. Слух об этом вскоре распространился повсюду, и стал привлекать ко гробу святителя многих недужных, которые по совершении панихид о преставившемся святителе допускаемы были к нетленным мощам его, и по вере своей получали исцеления.
Так жил, так трудился на ниве Христовой, подвизался подвигом добрым и почил в Господе Белгородский святитель Иоасаф, великий светоч православно-христианской веры.
Тропарь, глас 3
Cвяти́телю Христу́ Бо́гу возлю́бленне, /пра́вило ве́ры и о́браз милосе́рдия лю́дем был еси́, /бде́нием же, посто́м и моли́твою, /я́ко свети́льник пресве́тлый, просия́л еси́ /и просла́влен от Бо́га яви́лся еси́: /те́лом у́бо в нетле́нии почива́я, /ду́хом же Престо́лу Бо́жию предстоя́, /чудеса́ пресла́вная источа́еши. /моли́ Христа́ Бо́га, /да утверди́т нас в Правосла́вии и благоче́стии //и Спасе́т ду́ши на́ша.
Кондак, глас 8
Многоразли́чныя по́двиги жития́ твоего́ кто испове́сть? /Многообра́зныя ми́лости Бо́жия, тобо́ю явле́нныя, кто исчи́слит? /Дерзнове́ние же твое́ у Пречи́стыя Богоро́дицы и Всеще́драго Бо́га до́бре ве́дуще, /во умиле́нии серде́чнем зове́м ти: /не лиши́ и нас твоея́ по́мощи и заступле́ния, //святи́телю Христо́в и чудотво́рче Иоаса́фе.
Величание
Велича́ем тя, /святи́телю о́тче Иоаса́фе, /и чтим святу́ю па́мять твою́, /ты бо мо́лиши о нас //Христа́ Бо́га на́шего.
Молитва святителю Иоасафу Белгородскому
О святи́телю Христо́в Иоаса́фе, чудотво́рче Белогра́дский! Ве́руем гре́шнии и недосто́йнии, я́ко о́чи Госпо́дни на пра́ведных и у́ши Его́ на моли́тву их, и того́ ра́ди к моли́твам твои́м прибега́ем и хода́тайства твоего́ за нас про́сим, по глаго́лу апо́стольскому упова́юще, я́ко любы́ твоея́ николи́же отпадае́т. Во гресе́х и боле́знех на́ших льну куря́щемуся и тро́сти сокруше́нней уподо́бихомся, и, а́ще живе́м, ми́лостию Бо́га живе́м и за моли́твы пра́ведник Его́. Приклони́ у́бо и ты, о́тче пра́ведне, се́рдце твое́ к моле́нию на́шему, и предста́тельством твои́м даждь ро́ду христиа́нскому от Го́спода мир и благослове́ние. Правосла́вие укрепи́, нападе́ния же лука́внующих и беззако́нных на це́рковь Бо́жию отжени́. Умоли́ Отца́ Небе́снаго изба́витися нам от наше́ствия вра́жескаго, от междоусо́бий же и смяте́ний наро́дных, от губи́тельных пове́трий и смертоно́сныя я́звы, от гла́да, огня́, пото́па и ины́х бед и обстоя́ний. Испроси́ у Христа́ Бо́га душа́м на́шим кре́пость и телесе́м на́шим потре́бное здра́вие, боле́знем же исцеле́ние: хромы́м хожде́ние, слепы́м прозре́ние, разсла́бленным утвержде́ние, печа́льным утеше́ние и от всех скорбе́й избавле́ние. Отпа́дшыя же лозы́ Христо́вы ве́тви па́ки с то́ю соедини́, ея́же и сам прича́стник бы́ти сподо́бился еси́, да та́ко просла́вится тобо́ю пречестно́е и великоле́пое и́мя Бо́га на́шего, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
В этот день святая Церковь также празднует память:
Прор. Боговидца Моисея (XVI в. до Р. Х.). Сщмч. Вавилы, еп. Великой Антиохии, и с ним трех отроков: Урвана, Прилидиана, Епполония и матери их Христодулы (251) Иконы Божией Матери «Неопалимая Купина» (1680). Свт. Митрофана, еп. Воронежского (2‑е обре́тение, 1964; перенес. мощей, 1989; службу зри 23 ноября). Новомучеников Коломенскаго духовнаго училища. Мц. Ермионии, дщери ап. Филиппа диак. (ок. 117) Мч. Вавилы Никомидийского и с ним 84 отроков (IV). Мчч. Феодора, Миана, Иулиана и Киона (305 – 311). Прмч. Парфения, игум. Кизилташского (1866). Сщмч. Петра, митр. Дабро-Боснийского (1941; серб.). Собор Воронежских святых. Сщмч. Григория (Лебедева), еп. Шлиссельбургского (1937). Сщмч. Сергия, еп. Нарвского (1937). Сщмч. Павла Васильевского пресв. (1937) Сщмч. Иоанна Василевского пресв. (1937) Сщмч. Николая Лебедева пресв. (1937) Сщмч. Николая Сретенского пресв. (1937) Сщмч. Иоанна Ромашкина пресв. (1937) Сщмч. Николая Хвощева пресв. (1937) Сщмч. Петра Лебединского пресв. (1937) Сщмч. Михаила Богородского пресв. (1937) Сщмч. Илии Измайлова пресв. (1937) Прмч. Стефана (Кускова) иером. (1937) Мч. Василия Ежова (1937). Мч. Петра Лонскова (1937). Мч. Стефана Митюшкина (1937). Мч. Александра Блохина (1937). Мц. Елены Черновой (1943).