Блаженный Андрей, Христа ради юродивый, был славянин и жил в Х веке в Константинополе. С юных лет он полюбил храм Божий и Священные книги. Однажды в сонном видении блаженный увидел два войска. В одном были мужи в светлых одеждах, в другом – черные и страшные бесы. Ангел Божий, который держал в руке чудесные венцы, сказал Андрею, что венцы эти – не украшение земного мира, а небесное сокровище, которым Господь награждает Своих воинов, побеждающих черные полчища. “Иди на добрый подвиг, – сказал Ангел Андрею, – будь юродив ради Меня и много получишь в день Царства Моего.” Понял блаженный, что Сам Господь призывает его на подвиг.
С этого времени Андрей начал ходить по улицам города в рубище, как будто разум его помутился. Многие годы терпел святой насмешки, оскорбления. Благодушно сносил он побои, голод и жажду, стужу и зной, прося милостыню и отдавая ее другим нищим. За свое великое терпение и смирение святой получил от Господа дар пророчества и прозорливости, спас многих от душевной погибели и обличил многих нечестивцев.
Во время молитвы во Влахернском храме святой Андрей сподобился узреть Пресвятую Богородицу, покрывающую молящихся Своим омофором.
Скончался блаженный Андрей в 936 году.
Тропарь, глас 1
Глас апо́стола Твоего́ Па́вла услы́шав, глаго́лющ: /мы юро́ди Христа́ ра́ди, /раб Твой, Андре́й, юро́д бысть на земли́ /Тебе́ ра́ди, Христе́ Бо́же. /Те́мже ны́не па́мять его́ почита́юще, //Тебе́ мо́лимся, Го́споди, спаси́ ду́ши на́ша.
Кондак, глас 4
Во юро́дство претвори́вся во́лею, /ми́ра сего́ красоты́ отню́д возненави́дел еси́, /плотска́я мудрова́ния увяди́л еси́ посто́м и жа́ждею, и зно́ем, /и сту́дению мра́за, /от дождя́ и сне́га, и от про́чия возду́шныя тя́готы никогда́же уклони́вся, /очи́стил еси́ себе́, я́ко зла́то в горни́ле, //Андре́е блаже́нне.
Величание
Ублажа́ем тя, /святы́й пра́ведный Андре́е, /и чтим святу́ю па́мять твою́, /ты бо мо́лиши о нас //Христа́ Бо́га на́шего.
Молитва блаженному Андрею, Христа ради юродивому
О святый угодниче Божий, блаженне Андрее! Подвигом добрым подвизався на земли, восприял еси на Небесех венец правды, егоже уготовал есть Господь всем любящим Его. Темже взирающе на святый твой образ, радуемся о преславнем скончании жительства твоего и чтем святую память твою. Ты же, предстоя Престолу Божию, приими моления наша и ко Всемилостивому Богу принеси, о еже простити нам всякое прегрешение и помощи нам стати противу кознем диавольским, да избавльшеся от скорбей, болезней, бед и напастей и всякаго зла, благочестно и праведно поживем в нынешнем веце и сподобимся предстательством твоим, аще и недостойнии есмы, видети благая на земли живых, славяще Единаго во святых Своих славимаго Бога, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и во веки веков. Аминь.
В этот день святая Церковь также празднует память:
Сщмч. Киприана, мц. Иустины и мч. Феоктиста (304). Прп. Кассиана грека, Угличского, Учемского, чуд. (1504) Блгв. кн. Анны Кашинской (преставление, 1368). Мчч. Казанских: Иоанна, Стефана, Петра, Бориса, Иакова, Феодора, Сильвана, Феодора, Василия, Феодора, Димитрия, Михаила, Иоанна и Василия (XVI). Мчч. Давида и Константина, кнн. Аргветских (740; груз.). Прав. воина Феодора Ушакова (1817). Мц. Александры Булгаковой (1938).