Его необычайный подвиг стал известен во многих странах, и к нему начало стекаться множество посетителей из Аравии, Персии, Армении, Грузии, Италии, Испании и Британии. Видя его необыкновенную силу духа и внимая его вдохновенным наставлениям, многие язычники убеждались в истинности христианской веры и принимали крещение.
Святой Симеон сподобился дара исцелять душевные и телесные болезни и предвидел будущее. Император Феодосий II Младший (408 – 450 гг.) очень уважал преподобного Симеона и часто следовал его советам. Когда император скончался, его вдова царица Евдокия была совращена в монофизитскую ересь. Монофизиты не признавали во Христе две природы – Божескую и человеческую, а лишь одну Божескую. Преподобный Симеон вразумил царицу, и она опять стала православной христианкой. Новый император Маркиан (450 – 457 гг.) в одежде простолюдина тайно посещал преподобного и советовался с ним. По совету преподобного Симеона Маркиан созвал в Халкидоне IV Вселенский Собор в 451 году, который осудил монофизитское лжеучение.
Святой Симеон жил более ста лет и скончался во время молитвы в 459 году. Его мощи почивали в Антиохии. Православная Церковь в богослужении, посвященном святому Симеону, называет его «небесным человеком, земным Ангелом и светильником вселенной».
Тропарь, глас 1
Терпе́ния столп был еси́, /ревнова́вый пра́отцем, преподо́бне: /И́ову во страсте́х, Ио́сифу во искуше́ниих, /и безпло́тных жи́тельству, сый в телеси́, /Симео́не о́тче наш, //моли́ Христа́ Бо́га, спасти́ся душа́м на́шим.
Кондак, глас 2
Вы́шних ищя́й, вы́шним совокупля́яйся, /и колесни́цу о́гненную столп соде́лавый: /тем собесе́дник А́нгелом был еси́, преподо́бне, /с ни́ми Христу́ Бо́гу //моля́ся непреста́нно о всех нас.
Величание
Ублажа́ем тя, /преподо́бне о́тче Симео́не, /и чтим святу́ю па́мять твою́, /наста́вниче мона́хов //и собесе́дниче Ангелов.
Молитва преподобному Симеону Столпнику
О свяще́нная главо́, преподо́бне о́тче, преблаже́нне а́вво Симео́не! Не забу́ди убо́гих твои́х до конца́, но помина́й нас всегда́ во святы́х и благоприя́тных моли́твах к Бо́гу: помяни́ ста́до твое́, е́же сам упа́сл еси́, и не забу́ди посеща́ти чад твои́х моли́ за ны, о́тче свяще́нный, за де́ти твоя́ духо́вныя, я́ко име́яй дерзнове́ние к Небе́сному Царю́: не премолчи́ за ны ко Го́споду, и не пре́зри нас, ве́рою и любо́вию чту́щих тя: помина́й нас недосто́йных у Престо́ла Вседержи́телева, и не преста́й моля́ся о нас ко Христу́ Бо́гу, и́бо дана́ тебе́ бысть благода́ть за ны моли́тися. Не мним бо тя су́ща ме́ртва: а́ще бо те́лом и преста́вился еси́ от нас, но и по сме́рти жив сый пребыва́еши, не отступа́й от нас ду́хом, сохраня́я нас от стрел вра́жиих и вся́кия пре́лести бесо́вския и ко́зней диа́вольских, па́стырю наш до́брый. А́ще бо и моще́й твои́х ра́ка пред очи́ма на́шима ви́дима есть всегда́, но свята́я твоя́ душа́ со А́нгельскими во́инствы, со Безпло́тными ли́ки, с Небе́сными си́лами, у Престо́ла Вседержи́телева предстоя́щи, досто́йно весели́тся, ве́дуще у́бо тя вои́стину и по сме́рти жи́ва су́ща, тебе́ припа́даем и тебе́ мо́лимся: моли́ся о нас Всеси́льному Бо́гу, о по́льзе душ на́ших, и испроси́ нам вре́мя на покая́ние, да невозбра́нно пре́йдем от земли́ на Не́бо, от мыта́рств же го́рьких, бесо́в возду́шных князе́й и от ве́чныя му́ки да изба́вимся, и Небе́снаго Ца́рствия насле́дницы да бу́дем со все́ми пра́ведными, от ве́ка угоди́вшими Го́споду на́шему Иису́су Христу́: Ему́ же подоба́ет вся́кая сла́ва, честь и поклоне́ние, со Безнача́льным Его́ Отце́м, и с Пресвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Его́ Ду́хом, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
В этот день святая Церковь также празднует память:
Начало индикта — церковное новолетие. Мц. Мц. Каллисты и братий ее мчч. Евода и Гермогена (309). Мцц. 40 дев постниц и мч. Аммуна диак., учителя их. Иконы Божией Матери «Всеблаженная» (в Казани). Черниговской-Гефсиманской иконы Божией Матери (1869). Прав. Иисуса Навина (XVI в. до Р. Х.). Мч. Аифала диак. (380) Прп. Дионисия Малого (до 556; румын.). Прмц. Татианы (Грибковой) мон. (1937) Мц. Наталии Козловой мон. (1937) Собор Пресвятой Богородицы в Миасинской обители (в память обретения Ее иконы; 864). Александрийской иконы Божией Матери (1914). Августо́вской иконы Божией Матери (1914).