10 сен­тяб­ря. Пре­по­доб­ный Иов Поча­ев­ский (Обре­те­ние мощей, 1659)
Пре­по­доб­ный Иов Поча­ев­ский скон­чал­ся в воз­расте ста лет, в 1651 году. 28 авгу­ста 1833 года мощи пре­по­доб­но­го Иова были тор­же­ствен­но откры­ты для все­об­ще­го покло­не­ния. В 1902 году Свя­тей­ший Синод опре­де­лил в этот день обно­сить свя­тые мощи…

Пре­по­доб­ный Иов Поча­ев­ский скон­чал­ся в воз­расте ста лет, в 1651 году. 28 авгу­ста 1833 года мощи пре­по­доб­но­го Иова были тор­же­ствен­но откры­ты для все­об­ще­го покло­не­ния. В 1902 году Свя­тей­ший Синод опре­де­лил в этот день обно­сить свя­тые мощи пре­по­доб­но­го Иова вокруг Успен­ско­го собо­ра Поча­ев­ской Лав­ры после Боже­ствен­ной литургии.

Тро­парь, глас 4

Возло́жь на ся и́го Христо́во от ю́ности, /​преподо́бне о́тче И́ове, /​многоле́тне свя́то подвиза́лся еси́/ на по́прище благоче́стия во оби́тели Уго́рницстей и на о́строве Ду́бенстем, /​и, прише́д к горе́ Поча́евстей, /​зна́менанней цельбоно́сною стопо́ю Пресвяты́я Богоро́дицы, /​в те́сней пеще́ре ка́менней /​богомы́слия ра́ди и моли́твы многокра́тно заключа́лся еси́, /​и, благода́тию Бо́жиею укрепля́яся, /​му́жественно потруди́лся еси/​на по́льзу Це́ркве Христо́вы и оби́тели тво­ея́, /​ку́пно же и проти́ву враго́в Правосла́вия и благоче́стия христиа́нскаго, /​и, наста́вив сицево́му ополче́нию и́ночествующих, /​победи́тели тех предста́вил еси́ Влады́це и Бо́гу. /​/​Того́ моли́ спасти́ся душа́м на́шим.

Кондак, глас 8

Воз­сия́ от спу́да земна́го сокро́вище нетле́нное моще́й твои́х, /​уго́дниче Бо́жий, /​я́ко, благоче́стно пожи́в в ве́ре Хри­ста́ Бо́га на́шего, /​дости́гл еси́ доброде́телей соверше́нства, /​и, оста́вль сла́дость жития́ преходя́щаго, /​в пеще́ре горы́ Поча́евския в поще́ниих, моли́твах и труде́х свя́то подвиза́лся еси́, /​и те́ми те́ло твое́ увяди́л еси́. /​Ны́не же, преше́д к Бо́гу в безмяте́жный и ве́чный поко́й, /​мо́лишися о всех с ве́рою к тебе́ прибега́ющих. /​Ра́дуйся, И́ове, пресла́вный уго́дниче Бо́жий /​/​и оби́тели Поча́евския украше́ние.

Вели­ча­ние

Ублажа́ем тя, /​преподо́бне о́тче И́ове, /​и чтим святу́ю па́мять твою́, /​наста́вниче мона́хов /​/​и собесе́дниче а́нгелов.

Молит­ва пре­по­доб­но­му Иову Почаевскому

О преподо́бне о́тче И́ове, и́ноков трудолю́бнаго жития́ богому́дрый наста́вниче, кро́тости и воздержа́ния, чисто­ты́ и целому́дрия, братолю́бия и нищелю́бия, терпе́ния и бде́ния от ра́нней ю́ности до по́здней ста́рости неутоми́мый подви́жниче, ве́ры Правосла́вныя вели́кий ревни́телю и непреобори́мый побо́рниче, зем­ли́ Волы́нския и Га́лицкия свети́ло благосве́тлое и святы́я Поча́евския оби́тели непобеди́мый защи́тниче! При́зри о́ком благоутро́бия тво­е­го́ на нас недосто́йных чад твои́х, к тебе́ усе́рдно по вся дни прибега́ющих и на боголюби́выя лю́ди сия́, пред твои́ми духоно́сными и многоцеле́бными моща́ми собра́вшияся и благогове́йно к тем припа́дающия, и испро­си́ предста́тельством твои́м ко Всевы́шнему Влады́це им и нам вся, я́же к живо­ту́ и благоче́стию, поле́зная и благопотре́бная: боля́щия исце­ли́, малоду́шныя обо́дри, скорбя́щия уте́ши, оби́димыя засту­пи́, немощны́я под­кре­пи́ и пове́рженныя до́лу возста́ви, всем вся, благода́тию от Бо́га да́нною, да́руй, по коего́ждо ну́жде и потре́бе, во спасе́ние души́ и во здра́вие те́лу. Воз­не­си́ уго́дниче Бо́жий всемо́щную моли́тву твою́ о Росси́йской держа́ве, да бу́дет вы́ну мир и тиши­на́, благоче́стие и благоде́нствие, в суда́х пра́вда и ми́лость, в сове́тах му́дрость и благо́е преспе́яние, да утвержда́ется же во благи́х челове́цех ве́рность, в злых же страх и боя́знь, во е́же преста́ти им от зла и твори́ти до́брая, да та́ко в держа́ве Росси́йстей ца́рство Христо́во расте́т и мно́жится и да просла́вится в нем Бог, ди́вный во святы́х свои́х: Ему́же еди́ному подоба́ет вся́кая сла́ва, честь и поклоне́ние Отцу́ и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

В этот день свя­тая Цер­ковь так­же празд­ну­ет память:

Прав. Анны про­ро­чи­цы, дще­ри Фану­и­ле­вой, встре­тив­шей Гос­по­да Иису­са Хри­ста в хра­ме Иеру­са­лим­ском (I). Прп. Мои­сея Мури­на (ок. 400). Собор прпп. отцев Кие­во-Печер­ских, в Дальн. пещ. (прп. Фео­до­сия) почи­ва­ю­щих. Прп. Сав­вы Кры­пец­ко­го, Псков­ско­го (1495). Вмц. Шуша­ни­ки (Шуша­ник), цари­цы Ран­ской (475; груз.). Сщмч. Алек­сия Буд­ри­на пре­св. (1918) Прмчч. Казан­ских: Сер­гия (Зай­це­ва), Лав­рен­тия (Ники­ти­на), Сера­фи­ма (Кузь­ми­на), Фео­до­сия (Алек­сан­дро­ва), Леон­тия (Каря­ги­на), Сте­фа­на, Геор­гия (Тимо­фе­е­ва), Ила­ри­о­на (Прав­ди­на), Иоан­на (Сре­тен­ско­го) и Сер­гия (Гали­на) (1918). Сщмч. Алек­сандра Мед­ве­де­ва диак. (1918) Сщмч. Нико­лая Геор­ги­ев­ско­го пре­св. (1931) Сщмч. Васи­лия Соколь­ско­го пре­св. (1937)

Фотографии

Икона Пресвятой Богородицы «Почаевская»

Ис­то­рия этой чу­до­твор­ной ико­ны Бо­го­ма­те­ри нераз­рыв­но свя­за­на с По­ча­ев­ским мо­на­сты­рём в честь Успе­ния Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы (Укра­и­на). На го­ре, где ныне рас­по­ло­же­на Успен­ская По­ча­ев­ская лав­ра, в 1240 го­ду по­се­ли­лись два ино­ка.

Расписание богослужений

Помочь нашему храму

Написать письмоПомощь храму